Hvordan velge rett kattunge
hos rett oppdretter?
Alle kattunger er søte. Hvordan skal du finne den som kommer til å passe best inn i din familie når den er voksen? Katter har svært ulike personligheter, og du kan se mye av den allerede som kattunge. I tillegg blir kattungen preget av kattemors personlighet og oppdretters sosialisering. Og hva skal du se etter hos en god oppdretter egentlig?

Huskatt eller rasekatt?
​
Det aller første man kanskje tenker på når man finner ut at man ønsker å utvide familien med en katt er, en vanlig huskatt eller rasekatt? Når det gjelder katt, så er nok mange først og fremst opptatt av pris, siden en huskatt er mye billigere, for ikke å si gratis, men det er de samme reglene som gjelder her som når man skal velge hunderase. Skaffer du deg en huskatt (eller blandingshund) aner du ikke hva du får. Velger du rasekatt, så kan du velge bort egenskaper du ikke nødvendigvis ønsker deg og få en katt som passer bedre inn i familien og som du kan leve lykkelig med i mange, mange år. I tillegg får du garantier i forhold til helse fra en god oppdretter, som du ikke kan få for en huskatt eller rasemix, og heller ikke fra en oppdretter som ikke er registrert hos NRR og som ikke følger NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforening) sine regler for avl og oppdrett. Og så er det selvfølgelig det fristende utvalget av ulike markante utseender og personligheter hos alle rasene. Dessuten kan du få deg en ny og morsom hobby, nemlig å gå på utstillinger og oppleve at katten din blir en champion! Der treffer du også likesinnede som er like opptatt av katten sin som deg.
Hvordan velge rase
Om du bestemmer deg for rasekatt og står i det vanskelige valget mellom flere raser som på ulike vis tiltrekker deg, så tenk på egenskaper fremfor utseende. Det er egenskapene som til syvende og sist vil bli avgjørende for hvor vellykket samboerskapet med katten blir. Det aller viktigste kriteriet er energi. Hvor mye energi har rasen? Det er STOR forskjell på en dempet Britisk korthår eller langhår som koser seg i sofaen med magen i været, og en Bengal som jodler fra taklampa. Begge har sin sjarm, men hvem foretrekker du å leve med? Om rasen har mye energi kan det være nødvendig å ha trygt utemiljø for katten, hvor den kan få rast fra seg. Skal katten være innekatt er det en fordel med lav energi. Dess mer energi katten har, dess mer tid må du ha til den, for å hjelpe den å få utløp for energien sin om den lever som innekatt. Har katten mye energi og er utekatt, så vil du ikke se stort til den i sommermånedene i våken tilstand.
Noen katteraser er veldig avhengig av mennesket sitt, mens andre raser er mer selvstendige. Hvor mye tid og oppmerksomhet har du til din lille venn? Til slutt er det et siste viktig kriterium å tenke over, ønsker du å bruke tid på pelsstell av en langhåret katt? En korthåret katt krever som regel ingenting, men røyter minst like mye, gjerne med småhår som setter seg overalt. En langhåret katt røyter gjerne mer i dotter. I tillegg må du regne med pelsstell i større eller mindre grad. Langhårede katter har ulik pelskvalitet som krever ulik grad av stell. Sjekk beskrivelsen av rasen og hør i tillegg med oppdretter hvordan oppdretters langhårede katter er i forhold til krav til pelsstell.

Noen ganger kan det være en fordel med en voksen katt
Den neste avveiningen er, kattunge eller voksen katt? Som vi allerede har etablert, så er alle kattunger søte og er et argument i seg selv. Men hvis det er viktig for deg at katten har visse egenskaper for å passe inn i din familie, så kan det være lurt å gå for en som allerede er voksen. Da vet man hvem katten er med tanke på temperament og adferd. Om du for eksempel har baby eller små barn, så ønsker du deg nok en katt som er rolig og hensynsfull og trygg med barn. Selv om du velger en rase som er kjent for å være det, så er det variasjoner innen rasen, så for å være helt sikker bør du velge en voksen katt som allerede viser disse egenskapene.
En voksen katt trenger kanskje litt mer tid på seg for å venne seg til å bo hos dere, men den vil gjøre det og vil ganske snart være som den alltid har hørt til hos dere. Og kjøper du rasekatt så vil en voksen katt koste mindre enn en kattunge, som også kan være fint. Oppdrettere omplasserer voksne katter i oppdrettet sitt av og til. Det kan være at det er en kattunge de ville se an hvordan utviklet seg med tanke på videre avl, og at kattungen som mer voksen viser seg å ikke være riktig for oppdretters avlsprogram. Det kan være at en av de voksne kattene ikke trives sammen med de andre kattene, eller at det er en mamma- eller pappakatt som har nok kull etter seg og skal pensjoneres.
Å velge rett kattunge i kullet
Har valget falt på kattunge av rasekatt, og du skal velge deg ut en kattunge fra et kull hvor alle er like nydelig og sjarmerende på hvert sitt vis, så er det aller viktigste kriteriet for å velge Den Rette temperament og personlighet. Hos Kattorangen utfører vi personlighetstest av alle kattunger, men de fleste erfarne oppdrettere vil nok ha en anelse om hvilken kattunge som kan passe dine kriterier. Hvilken kattunge i kullet som blir riktig kommer helt an på hva du ønsker deg, og ulike mennesker kan ønske seg ulike ting. Som nevnt over, så er det nok viktig for deg med en rolig og trygg katt med stor tålmodighet om du har små barn i familien. Er du alene kan det hende du ønsker deg en en skikkelig fantekatt full av personlighet og påfunn som har deg underholdt, eller kanskje ønsker du deg en rolig kosekatt som tilbringer mesteparten av dagen i fanget ditt. Eller kanskje du har lyst til å teste utstilling som hobby og vil ha den som ligger best an til å bli et prakteksemplar av rasen.

Nature vs. nurture, eller
temperament og sosialisering
Spør oppdretter hvordan energien og temperamentet er hos kattungen du er interessert i, i forhold til de andre i kullet. Spør oppdretter etter temperamentet til foreldrekattene, og spør særlig etter de egenskapene du er på jakt etter. Temperament er svært arvelig. Deretter bør du spørre oppdretter om sosialisering.
​
Sosialisering er vel så viktig som arvelighet i hvordan katten blir som voksen. En kattunge trenger å håndteres mye av mennesker for å venne seg til det og like det, og trenger å venne seg til de vanlige lydene i en husholdning. Hvordan bor kattungene? Treffer de flere mennesker og dyr, lever de i et hjemmemiljø, eller vokser de opp på et eget rom eller utenfor der familien/oppdretter oppholder seg til vanlig? Hvor mye er de sammen med mennesker og blir håndtert? Blir de vennet til stell, håndtering og løfting? Se an svarene du får i forhold til hvordan kattungen oppfører seg på filmen oppdretter sender deg.
De fleste gode oppdrettere vil filme en liten sekvens med kattungen du er interessert i når du henvender deg. De fleste pleier å filme kattungen i lek, men er du opptatt av å få en katt som vil kose, så be om en film av at de klapper kattungen og se på hvordan den reagerer. Noen vil leke med hånda, noen vil vike for den, mens den kosete kattungen koser seg eller iallefall finner seg rolig i å bli klappet. Kattungen bør virke våken og leken, og omgivelsene bør se ganske rene ut. Filmen må være fersk, fra det tidspunktet du henvender deg til oppdretter. En god oppdretter filmer kattungen for deg, etter at du har henvendt deg med din interesse, og svarer på alle spørsmål du måtte ha.

En god oppdretter
- hva er det?
En god oppdretter er først og fremst registrert med oppdrettet sitt i NRR. Dette kan du sjekke ved å be om oppdretters stamnavn og søke etter det hos NRR. Hvorfor er en god oppdretter registrert? NRR har regler for hvordan kattene i et oppdrett skal ha det, med tanke på helse og livskvalitet. NRR sine regler sørger for at en oppdretter ikke kan drive rovdrift på en hunnkatt med altfor mange kull tett på hverandre, og gir en oversikt over slektskap ved hjelp av stamtavler slik at man vet at kattungene ikke er et resultat av innavl og dermed ikke har en økt risiko for arvelige sykdommer. Man er også garantert at kattungen er renraset og den oppdretter sier at den er. En kattunge fra et oppdrett registrert i NRR skal selv være registrert i NRR og ha stamtavle medfølgende kjøpet, i tillegg til kjøpekontrakt og helseattest. Den skal være vaksinert, chippet og ha fått ormekur.
Det er mye mer ved en god oppdretter enn at oppdretteren er registrert i NRR. En god oppdretter følger opp spørsmålene dine, sender deg film av kattungen og bilde av foreldrenes stamtavler på forespørsel. Oppdretteren følger deg opp med jevnlige oppdateringer på kattungen du er interessert i, og iallefall etter at du har reservert kattungen. Oppdretteren skal kunne redegjøre for hvilke helsesjekker foreldrekattene har vært gjennom og kunne dokumentere det på forespørsel. Oppdretteren bør kunne fortelle om hver enkelt kattunges personlighet og utvikling og anbefale en som passer for deg. Du bør få møte kattungen, foreldrene og få se hvor den har vokst opp, ikke nødvendigvis gjennom personlig oppmøte hjemme hos oppdretter men iallefall på videochat. Kattungene og foreldrekattene bør se velstelste og friske ut, og omgivelsene deres bør være ganske rene. Spør oppdretteren hva slags fôr kattungene får og hvorfor. Det er vanlig at oppdretter sender med kattungen en “kattungepakke” ved levering, med litt av fôret kattungen er vant til å spise, noen leker og et teppe med lukt av mor og søsken.
Når enden er god
- er magefølelsen god
Når du har huket av alt på denne sjekklisten for en god oppdretter, så er det magefølelsen du må følge til slutt. Får du en god følelse når du snakker med oppdretter? Føles ting trygt, og på stell? Du kan også be oppdretter om å få en referanse fra en tidligere kattungekjøper. Regn med at du kan få samme forespørsel i retur! En god oppdretter kommer til å ha mange spørsmål til deg om hvem du er og hva du kan tilby kattungen.
Lykke til i jakten på Den Rette lille samboeren din!
Nyttige lenker
